To danie najlepiej smakuje na drugi dzien.
Skladniki :
- mieszane mieso mielone
- 2 jajka
- cebula
- bulka namoczona w mleku
- maslo
- ziola prowansalskie
- sol,pieprz
Nadzienie :
- cukinia
- cebula
- papryka
- natka
- ogorek kiszony
- bulka tarta
- zoltko
- oliwa
- sol i pieprz
Cebule obieramy, siekamy i smazymu na masle. W misce wyrabiamy mase na pieczen, czyli mieso mieszamy z jajkami, bulka namoczona w mleku ( odcisnieta ), cebula i przyprawami. Przykrywamy folia i odstawiamy do lodowki na troche.
Cukinie myjemy, odcinamy koncowki z dwoch stron. Mozemy przekroic na pol i wtedy wydrazyc, ale mozemy tez wydrazyc nieprzekrojona - jak nam wygodniej. Blanszujemy. Warzywa na nadzienie myjemy. Cebule i papryke kroimy w kostke i podsmazamy na oliwie. Natke siekamy, dodajemy do nadzienia razem z zoltkiem, startym ogorkiem i lyzka bulki tartej. Doprawiamy. Nastepnie tym nadzieniem faszerujemy cukinie.
Na pergaminie wykladamy polowe masy miesnej, kladziemy na nia cukinie i znow przykrywamy to reszta masy miesnej. Zwijamy jak rolade, cukierek. Wkladamy do foremki/brytfanny i pieczemy przez godzinie w temp.200 st.C
Pieczen podajemy z ziemniakami albo makaronem. Mozemy dorobic do niej jakis sosik. U mnie byl to tradycyjny sos gravy. Jako dodatek mozna podac cwikle z chrzanem.
Smacznego ! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz