Nie masz pomyslu, co mozna podac na niedzielny obiad ? Moze spodoba Ci sie taka propozycja obiadowa jak ta ponizej ?
Do tych roladek mozna wykorzystac rowniez farsz, o ktorym pisalam tutaj. U mnie tak sie zlozylo, ze nie wykorzystalam calego farszu, wiec w tym samym tygodniu, zuzylam go jako nadzienie do roladek schabowych. Pierwotnie mialy byc tylko ze szpinakiem, ale pozniej uznalam, ze nie zaszkodzi troche poeksperymentowac kulinarnie.
Skladniki :
- ziemniaki
- koperek
- kotlety schabowe
- przyprawy : sol, pieprz, przyprawa do wieprzowiny - ja dodalam troche pieprzu, soli, papryki, galki muszkatolowej.
- szpinak ( najlepiej duzo, bo szpinak znacznie traci swoja objetosc po obrobce termicznej )
- olej
- opcjonalnie - farsz KLIK
Plastry schabu obkrajamy z tlustych kawalkow, rozbijamy tluczkiem i posypujemy przyprawami z dwoch stron. Szpiank myjemy i osuszamy, jesli mamy swiezy. Zamrozony wrzucamy na patelnie z dodatkiem oleju.
Jesli decydujemy sie na dodanie farszu z feta, to najlepiej ten szpinak po prostu dorzucic do farszu i wymieszac. Na kazdym plastrze miesa ukladamy troche farszu i zwijamy w rulon, ktory spinamy wykalaczka. Nie obtaczamy go w niczym, po prostu smazymy na zloty kolor z kazdej strony na rozgrzanym oleju.
Podawac mozemy ze wszystkim. Pasuje tu makaron, kasza, ryz, ziemniaki.
U nas obiad byl podany z gotowanymi ziemniakami, wymieszanymi z oliwa i obficie posypanymi koperkiem. Do tego byla salatka z pomidora, rzodkiewki, cebuli i smietany.
SMACZNEGO ! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz