Reka do gory, kto tak jak ja przepada za zupa botwinkowa z duza iloscia smietanki ? To moja ulubiona wiosenna zupa - az sama sobie sie dziwie, ze tak malo jemy zup z dodatkiem buraczka.
Skladniki ( dla 4-osobowej rodziny )
- 2 peczki botwinki z mlodymi burakami
- litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- cebula
- 4 ziemniaki
- olej
- 2-3 lyzki koncentratu buraczanego
- sok wycisniety z cytryny
- 4 jajka
- smietanka 18% ( do zup )
- koperek
- natka
- szczypiorek
- cukier
- sol i pieprz
Przygotowanie :
Botwine z burakami dokladnie myjemy i drobno siekamy. Wkladamy do garnka i zalewamy bulionem. Cebule drobno kroimy i podsmazamy na lyzce oleju. Nastepnie dodajemy ja rowniez do garnka razem z pokrojonymi ziemniakami. Gotujemy ok. 20 min. Dodajemy koncentrat buraczany, sok z cytryny i mieszamy.
Jaja gotujemy na twardo. Kroimi na cwiartki.
Do zupy dodajemy smietanke, doprawiamy do smaku sola i pieprzem oraz lyzeczka cukru. Dodajemy drobno posiekany koperek, natke oraz szczypiorek.
Podajemy z jajkiem.
Zamiast smietany mozemy wykorzystac lekki jogurt naturalny.
SMACZNEGO ! :-)
Zachęcam, bo pyszna wyszła:)
OdpowiedzUsuń