Cottage pie, czyli zapiekana wolowina z warzywami pod ziemniaczana pierzynka. Danie bardzo popularne w Wielkiej Brytanii.
Jesli chcielibyscie poznac przepis, zapraszam dalej.
Skladniki :
- 5 duzych ziemniakow nieobranych
- 2 lyzki stolowe oliwy z oliwek
- 1 brazowa cebula
- 1 cukinia
- 1 duza marchewka
- 2 lodygi selera naciowego
- 2 papryki czerwona i zolta
- 2 lyzeczki suszonego oregano
- 2 zabki czosnku
- 500g mielonego mięsa wołowego
- 2 lyzki stolowe maki pszennej zwykłej
- 1 kostka rosolowa wolowa
- 2 lyzeczki sosu Worcestershire
- 25 g roztopionego masla
Przygotowanie
1. Wloz umyte nieobrane ziemniaki do garnka z wodą. Doprowadzić do wrzenia, a pozniej zmniejsz ogien i gotuj pod przykryciem 15 min. Osusz dobrze. Rozloz na reczniki lub suchej szmatce i schlodz.
2. Kiedy ziemniaki sa wystarczajaco chlodne, obierz je ze skórki i mozesz je zetrzec na tarce albo pozniej na sam koniec uzyc rekawa z nakladka do dekoracji.
3. W tym czasie rozgrzej oliwe na duzej glebokiej patelni. Posiekaj wszystkie warzywa - cukinie, cebule, marchewke, seler, dwie papryki. Wrzucic na patelnie, dodac przecisniety przez praske czosnek i posypac oregano. Delikatnie gotować przez 10-15 min, az zmięna. Następnie przerzucić do miski.
4. Na tej samej patelni polozyc mięso i smazyc, az sie zrobi brazowe. Rozdzielić drewniana lyzka. Wymieszac i dodac 2 lyzki maki, smazyc jeszcze 2 min.
5. Dodac warzywa i kostkę rosolowa, sos Worcestershire i 500 ml wody. Zagotowac, a pozniej zmniejszyć ogien i dusic 40 min. Doprawić do smaku.
6. Włożyć cala miksturę do naczynia, w ktorym będziemy to zapiekac. Nalozyc ziemniaki na calosc, polac roztopionym maslem i posypac przyprawami wg uznania. Zapiekac 25 min, az ziemniaki beda zlociste. Mozna podawac z gotowana fasolka szparagowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz