12 lutego w UK byl Pancake Day, czyli Dzien Nalesnika. Moja Nadusia zazyczyla sobie w tym dniu nalesnikow z roznym nadzieniem. Postanowilam przygotowac farsz twarogowy, farsz owocowy z bananow i kiwi oraz Nutelle :)
Zrobilam dla corci mini torcik nalesnikowy z Nutella posypany slodkimi wioreczkami. Zjadla pol i mowi : Mami, mi sie przypomnialo ! Slodycze sa nie zdrowe. Nie chce juz Nutelli.
Smaze glownie na oliwie. Zastanawialam sie nad tym, czy to prawda, ze na oliwie smazyc nie wolno ?
Alez to niezdrowe :P
Ja lubię naleśniki nie zaprzeczam ale mój to ma totalnego bzika codziennie może jeść naleśniki :)
OdpowiedzUsuńJa kupiłam sobie specjalną patelnie do nalesników i nie używam wgl oliwy do smażenia naleśników :)
Pyszne Ci wyszły :) Nutella mniam :D
Jak najbardzej mozna smazyc na oliwie z oliwek, tylko trzeba uwazac, by jej nie palic...jak juz smazymy to na malym ogniu. Gdy smazymy i sie pali, dymi wydziela wtedy szkodliwe i rakotworcze substancje. Ale ogolnie dobra oliwa z oliwek ma wysoki prog palenia sie jest to bodajze 210°C a smazac na malym, srednim ognou ta temperatura z reguly wynosi 150-200 st
OdpowiedzUsuńNajważniejsze jest aby:ilość tłuszczu użytego do tego procesu była jak najmniejsza,czas trwania był jak najkrótszy,raz użyty tłuszcz wylewać,nie dopuścić do przypalania,zadbać o odpowiednią temperaturę użytego tłuszczu (zbyt niska tempertaura powoduje wsiąkanie tłuszczu, natomiast zbyt wysoka tworzenie się toksycznych związkow).
U mnie to roznie bywa najczesciej smaze na patelni teflonowej bez jakichkolwiek tluszczy to mieso glownie,bo jego tluszcze ie wypalaja i zostaja i tak i tak na patelni, wiec nie wize sensu jeszcze dokladac.
Ale nie wszytko sie da wtedy uzywam albo dobrego oleju, albo odrobiny oliwy z oliwek, albo masla z tym ze maslo mieszam z oliwa albo olejem bo spala sie w najnizszej temperaturze i sie przypala wtedy tez wydziela substancje szkodliwe, wymieszane z olejami tego nie ma.
A probowalas oleju kokosowegow postaci stalej? JA u MAgdy na kanale widzialam, i tez sobie zakupilam i od pewnego czasu na nim smaze....smaruje grill czy patelnie pedzelkiem, nasaczonym olejem kokosowam - bardzo zdrowy i dobry do wszytkiego, lacznie z pielegnacja ciala :D
A my nie za bardzo nalesnikowi:)Robie je jak to sie mowi od wielkiego dzwonu.Nie wiedzialam nawet ze w UK jest taki dzien.Dobrze wiedziec.
OdpowiedzUsuńKiedyś próbowałam smażyć naleśniki na oliwie z oliwek i tylko dziwnego smaku nabrały, nie dało się przełknąć. Wydawało mi się, że się nie paliła, jednak oliwa z oliwek ma swój specyficzny smak, który może przeszkadzać. Wolę jednak smażyć je na oleju lub w ogóle bez tłuszczu.
OdpowiedzUsuń