Nowa seria na moim blogu - Crazy Matka Wariatka gotuje :P
Przepis pochodzi z angielskiej gazetki Tesco i znalezc go tez mozna na stronie www.bbcgoodfood.com/Philadelphia
Skladniki :
- makaron spaghetti
- serek Philadelphia Czosnek & Ziola
- 2 bialka, lekko ubite
- starty parmezan
- 1 lyzka stolowa oliwy z oliwek
- wedzony bekon, obkrojony z tluszczu i pociety w kostke
- 2 sredniej wielkosci starte cukinie
Przygotowanie :
1. Nalezy ugotowac makaron w osolonej wodzie do momentu, az bedzie al dente.
2. Ubic serek Philadelphia, bialka i parmezan, az skladniki sie polacza. Ja zrobilam to trzepaczka, ale pewnie mikserem tez by sie dalo.
3. Rozgrzac oliwe na patelni i usmazyc bekon, az sie zarumieni. Dodac do niego cukinie i smazyc 1-2 minuty, az bedzie mniej surowa.
4. Kiedy makaron sie ugotuje, odsaczyc go i wrzucac po kilka nitek bezposrednio na patelnie z bekonem i cukinia. Wszystko razem wymieszac, zdjac z ognia i dodac kremowa mieszanke z serka, bialka i parmezanu. Znowu wymieszac.
5. Podawac najlepiej odrazu po zrobieniu. Mozna dolozyc do naszej porcji lyzke serka dodatkowo. Ja udekorowalam makaron listkami swiezej bazylii.
Smacznego !
P.S. Moi domownicy wola spaghetti bolognese, ale mi jednak carbonara bardziej przypada do gustu. A jak jest u Was ? :-)
mało jadamy takich makaronów, ale ten Twój brzmi super!!
OdpowiedzUsuńWyprobuj koniecznie :)
UsuńTaki nie do konca moj, bo zgapiony :D ja mam to szczescie, ze Bob zje wszystko ;) wystarczy, ze dzieciaki sa wybredne :D
OdpowiedzUsuń