Teraz powinien pojawic sie post wyprzedazowy, ale nie mam sily go tworzyc. Za to mam tu kilka w kopiach roboczych, wiec wrzucam ;) Dzisiaj padlo na przepis kulinarny :)
Smacznego !
Smaczny miesny obiad dla calej rodzinki. Naje sie duzy i maly, jesli tylko lubi mieso :-)
Skladniki :
1 cebula
1 jajko
2 lyzki masla
50 dag mielonego miesa ( u mnie byla to wieprzowina, ale moze byc wolowina czy drob )
3 lyzki bulki tartej
sol, pieprz
2 szkl. bulionu warzywnego ( mozecie zrobic swoj wlasny lub uzyc ten z kostki rosolowej )
1 peczek koperki
100 ml smietany najlepiej taka 22%
2 lyzki maki
galka muszkatolowa
Przygotowanie :
Siekamy drobno cebule. Na patelni rozgrzewamy maslo, wrzucamy cebule i dusimy kilka minut, a nastepnie odstawiamy do przestudzenia. Do duzej miski wkladamy mielone mieso, cebule, bulke tarta oraz jajko. Wszystko ze soba mieszamy, aby uzyskac jednolita mase. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Formujemy klopsiki, ukladamy na desce i wstawiamy do lodowki na kilkanascie minut.
Gotujemy bulion warzywny. Gdy juz bedzie goracy, wrzucamy do niego klopsiki jeden po drugim. Kiedy woda zacznie wrzec, trzeba zmniejszyc ogien. Mozemy dolac buliony, zeby calkowicie zakryc klopsiki. Gotujemy ok. 15 min. Wyciagamy z sosu i odkladamy.
Umyty koperek drobno siekamy i wrzucamy do wywaru, gotujemy jeszcze chwile ( ok. 5 min ). Smietane musimy rozmieszac z maka i wlac do garnka. Sos doprawiamy sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Nastepnie wkladamy nasze pulpeciki.
Podajemy z czym chcemy, u nas to byly gotowane ziemniaki oraz surowka z kapusty i marchewki doprawiona kminkiem i innymi przyprawami, wg waszego uznania.
Zawsze obawiałam sie robić samej sos koperkowy ze wzg na te smietane właśnie. Musze sprobowac .Moze nawet z twojego przepisu;) i jak mi wyjdzie to sie pochwale:)
OdpowiedzUsuń