Wiem, ze Wielkanoc 2018 jest juz wspomnieniem, ale przepisy warto rowniez wyprobowac na inne okazje :-)
U nas na stole goscily takie potrawy jak :
Salatka z jaj i kukurydzy
Salatka ''kulturysty'', czyli ryz i pieczony kurczak
Zurek na zakwasie z ziemniakami i biala kielbasa
Jajka w kolorowym sosie
Jajka w sosie wiosennym
Jaja w kolorowym sosie
Skladniki :
5 ugotowanych jaj
puszka kukurydzy
szynka lub inna wedlina w kawalku
2 lyzki masla lub margaryny
2 lyzki maki
kostka bulionowa
peczek natki pietruszki
peczek szczypiorku
3-4 lyzki ostrej musztardy
Przygotowanie :
Jajka przekroic na polowki. Rozgrzany tluszcz polaczyc z maka, dodac dwie szklanki wody, doprawic kostka bulionowa, sola, pieprzem i zagotowac. Kukurydze osaczyc, a szynke pokroic w kostke badz paseczki. Szczypiorek i natke posiekac. Mozna kilka galazek odlozyc do dekoracji. Zielenine, kukurydze, wedline oraz musztarde wymieszac z sosem. Mozna jeszcze doprawic do smaku. Gotowy sos przelac na polmisek, ulozyc na nim polowki jajek zoltkiem do gory. Przystroic szczypiorkiem i natka. Mozna tez podawac na cieplo z zapiekanym serem.
Jaja w sosie wiosennym
Skladniki :
5 ugotowanych jajek
2 surowe zoltka
2 lyzeczki musztardy
3 lyzki gestej smietany
2 lyzki jogurtu naturalnego
nieduzy surowy ogorek
rzodkiewka
szczypiorek
odrobina cukru, sol
Przygotowanie :
Na polmisku ukladamy salate, na niej przekrojone na pol jajka. Surowe zoltka rozrabiamy z musztarda, lyzka smietany i jogurtem. Dodajemy reszte smietany i doprawiamy sola i cukrem. Kroimy ogorka w polplasterki, jak rowniez rzodkiewke, a szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie skladniki sosu mieszamy ze soba i na koniec polewamy tym jajka. Dekorujemy ogorkiem, rzodkiewka i czym tam sobie jeszcze chcemy.
Salatka z jaj i kukurydzy
Skladniki :
4 jajka ugotowane na twardo
duzy por
puszka kukurydzy
ogorek kiszony lub konserwowy
4 lyzki majonezu
kilka listkow salaty
natka pietruszki
sol, pieprz
Przygotowanie :
Jajka, por, i ogorek drobno pokroic/posiekac. Dodac kukurydze razem z zalewa. Dolozyc majonez, sol i pieprz. Wszystko wymieszac. W misce/ na polmisku ukladamy liscie salaty, a na niej nasza salatke. Dekorujemy natka. Odstawiamy do lodowki, najlepiej na godzine.
Salatka z szynka i kurczakiem
Skladniki :
upieczona piers kurczaka
kawalek szynki
ugotowany ryz
2-3 papryki konserwowe badz zwykla
lyzka rodzynkow i ciemnych oliwek
mala cebula
ogorek konserwowy
kukurydza z puszki
natka pietruszki
Sos :
5 lyzek oleju
sok z cytryny
lyzeczka oregano
sol,pieprz
Przygotowanie :
Kroimy papryke, oliwki, cebule i ogorek. Piers kurczaka rwiemy na male kawalki. Szynke kroimy w kostke. Mieszamy pokrojone skladniki, rodzynki, ryz, kukurydze i natke. Wrzucamy do miski.
Do pojemnika z zakretka wlewamy olej, sok z cytryny, wsypujemy oregano, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Zakrecamy i wstrzasamy nim przez chwile, az wszystko sie ze soba polaczy. Polewamy tym nasza salatka.
Zurek/bialy barszcz
Skladniki :
wloszczyzna
wedzony boczek
biala kielbasa
ziemniaki
zakwas na zur
ugotowane jajka
ziele angielskie
lisc laurowy
suszone grzyby
gesta smietana
pieprz
Przygotowanie :
Zalac grzyby wrzatkiem i zostawic na noc do namoczenia. Boczek pokroic i podsmazyc. Wloszczyzne i ziemniaki obrac oraz pokroic. Do garnka nalac ok. 2 l wody, wrzucic warzywa oraz pokrojone grzyby i podsmazony boczek. Kiedy beda miekkie, wlozyc do garnka biala kielbasa i ja ugotowac. Gdy kielbasa sie ugotuje, wyciagamy ja, a wywar odcedzamy, zeby polaczyc go z zakwasem. Dodajemy przyprawy, zagotowujem i zaprawiamy smietana. My lubimy zurek ze wszystkimi warzywami, wiec wrzucilam je z powrotem do garnka. Kielbase kroimy, jaka dzielimy na cwiarki. Mozemy wrzucic to do zupy, badz rozdzielic na talerzach. Doprawiamy po swojemu do smaku. U nas musi byc duzo pieprzu :-)
Na drugi dzien robilam na obiad zapiekana biala kielbase, ale zapomnialam zrobic zdjecia. Jednak przepis tutaj zostawiam.
Skladniki :
biala kielbasa
2 cebule
glowka czosnku
Przygotowanie :
Naczynie zaroodporne wysmarowac tluszczem. Ulozyc w nim ciasno kielbase. Obrac cebule, pokroic w krazki. Zabki czosnku rowniez obrac. Obkladamy kielbase cebula i czosnkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Pieczemy przez godzine, co jakis czas nakluwamy kielbase. Podajemy na goraco z chrzanem badz cwikla.
Smacznego ! :-)
ale narobiłaś ochoty!!
OdpowiedzUsuńo tych jajkach w sosie to pierwsze słyszę, fajnie brzmi i wygląda ;) ale na surowe żółtko bym sie nie zdecydowania, nie ma szans ;P