Rybka to obiad nie tylko na piatek. Idealnie sprawdzi sie w kazdym dniu tygodnia. U nas gosci niezbyt czesto, ale jak juz sie pojawia, to az mam ochote wszystko sama zjesc :P
Sos : pol lyzki musztardy ( bez wiekszego znaczenia jakiej ) mieszamy z lyzka smietany, dolewamy 100 ml bulionu warzywnego i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku.
Rybe mozna podawac z ziemniakami posypanymi rzezucha, z kasza, ryzem, makaronem - jak nam pasuje. Do tego idealnie sprawdzi sie kiszona kapusta albo surowka z jablka, marchewki i cebuli. Moga tez byc buraczki czy surowka z czerwonej kapusty.
U mnie tym razem byla podana z kasza gryczana oraz surowka z pora.
Surowka z pora :
- kawalek pora
- jablko
- ogorek kiszony
- majonez
- sol i pieprz
- sok z cytryny
Pora kroimy w plasterki, rozgniatamy troche drewniana lyzka, solimy i pieprzymy. Jablko i ogorka trzemy na tarce. Dodajemy kilka lyzek majonezu, skrapiamy sokiem z cytryny.
Smacznego :)
Lubicie rybke ?
Polecam, bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńCałość wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń